Egentid

Fredag kväll. Lung å skön. Alldelens för mig själv. Perfekt!

Har njutit lite extra. Av en himmelsk god chokladsufflé. Släng dig i väggen kladdkaka, säger jag bara. Såååååå underbart god denna sufflé var. Efter att ha frestats av nåt Gordon Ramsey-program på tv där det bjöds på chokladsufflé, har jag länge frestats av att testa det. Men rädlsan för att misslyckas har avskräckt mig. Å jag har inte varit särskilt övertygad om att det skulle vara speciellt gott. Så igår fick jag äntligen infallet. Jag letade specifikst upp just Ramseys eget recept på nätet å så var jag igång. Å det är inget jag ångrar. Ångrar snarare att jag inte testat tidigare. Inte var det ju så svårt heller!!! Jag rekommenderar choklad å kladdkake-älskare att testa.. För att vara snäll, så delar jag mig såklart med av receptet. Detta recept räcker till tre suffléer. (därav att jag fick njuta även idag!) Så om man gör en hel sats, borde det ju möjligtvis räcka till sex st. Men med lite matte, kan man ju så klart räkna ut hur mycket man behöver till precis det antal man själv vill tillgaga.

Vill bara först å främst uppmärksamma lite på en av råvarorna i receptet, nämligen majsmjöl. Det går att hitta i de flesta matvarubutiker. Förväxla det INTE med majsstärkelse! Det är alltså inte samma sak. Majsmjölet hittar du inte nödvändigtvis bland andra bakartiklar, eller i hyllorna i närheten av vetemjölet. Du kan snarare hitta det i hälsohyllan, bland Risenta elelr Go Green-produkterna, ni vet!! I värsta falll tror jag, med betonging på tror, att majsmjölet är utbytbart mot motsvarande mängd vetemjöl. Nu, vidare mot receptet.


Himmelsk chokladsufflé

Du behöver:

10 gr (ca 2 msk) majsmjöl
100 gr (1 dl) mjölk
100 gr choklad (minst 70% kakao)
40 gr (2 st) äggulor
100 gr (3 st) äggvitor
80gr florsocker (aj, tänkte inte på hur mycket i dl det var. ca 1,5 dl gissar jag)

Ugnen ska stå på 180 grader.

Smöra tre formar riktigt ordentligt. pudra hela formen med kakao. Det är viktigt att det täcker hela formen, för annars fastnar suffléen å den riskerar att itne kunna resa sig i ugnen.

Rör ut majsmjölet med lite av mjölken. Precis som när du ska reda en sås. Liiiite mölk i taget. Du vill inte ha klumpar. När du rett mjölken värmer du upp den å kokar i ca en minut. Gärna i en tjockbottnad kastrull. Jag använde en teflonbelagd kastrull, så mjölken inte riskerar att brännas vid. Tag kastrullen från värmen.

Bryt ner chokladen i mjölken å rör om tills den smälter. Det blir en ganska tjock smet.

Rör sedan ner de två äggulorna i chokladsmeten. Men känn först efter så att shokladsmeten inte är för varm, för då riskerar äggulan att koagulera å du får äggröra i stället för en smarrig smet.

Vispa äggvitorna med lite av sockret till en början. tillsätt sedan resten. Vispa till ett hårt vitt skum. Men bry dig inte om marängprovet (när du kan vända skålen upp å ner utan att äggvitan ramlar ur). Det räcker om det blir någorlunda hårda elelr seega toppar.

Vänd ner hälften av äggvitorna i chokladsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resterande äggvita i smeten. Du får absolut inte vispa.

Fördela sedan smeten i dina små formar. Efter att du fyllt hava skålarna kan då slå den mot bänken så att luften fördelas jämnt i dem. Fyll sedan på resten. Ändå upp till kanten. Torka ren formarna runt om, om de blev lite kletiga. Dra sedan med ditt finger runt längs övre kanten på formarna. Då fastnar inte smeten på kanten av formen å sufflén reser sig lättare i ugnen.

In med dem i 12 minuter  i mitten av ugnen. Öppna absolut inte ugnen förrän de är klara. Annar riskerar de att sjunka ihop.

Servera genast. Gärna till vaniljglass och/eller färska bär. Mmmmmm



Tips! Det verkar som att det är möjligt att göra smeten i förväg, om du vill bjuda på sufflé som efterrätt på nån mysmiddag hemma. Förvara dem kallt i kylen, men tag fram dem i god tid så att de hinner bli rumstempererade innan de ska in i ugnen. Annars bakas de inte klara i mitten, å blir rinniga. Det råkade jag ut för med min rest-sufflé idag. Den reste sig heller inte lika bra. mend en var lika god för det!!

Nu är det dags för sängen. Ska drömma om fler himmelska suffléer i natt!! Mmmmm

Kommentarer
Postat av: Jennie

Det där lät inte helt fel, har nyligen inhandlat en liten köksvåg, så ska spara receptet! =)

Postat av: Sanna

oh, det ser och låter jättegott! jag ska prova nästa gång jag bjuder någon på middag! kul med recept.

2009-03-01 @ 11:55:57
URL: http://sannaord.wordpress.com
Postat av: Pappa

Jag vill ha!!! Kanske då du kommer och hälsar på???

Kram!!

2009-03-03 @ 06:35:04
Postat av: Paulin

Ja, här började det iaf vattnas i min mun! :P

Gott med choklad! De kanske passar på Facebook-sidan? ;)



Och du, det är mänskligt att glömma! Men du kanske ska sätta upp en lapp på dörren, som du tar för vana att titta på.

Många Kramar!

2009-03-03 @ 18:14:14
URL: http://paulin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback