Nytt på jobbfronten
Hur som helst. Så gick intervjuen jag nämnde i det senaste inlägget bra. Det mynnade i jobb för mig. Tja inte i jobb i den bemärkelsen att jobbsökandet är över. Men det ger mig i alla fall lite större möjlihgeter för att trygga mig ekonomiskt. Förhoppningsvis. Lite sisådär är det, men ändå...
Har även haft fler ansökningar ute på vift. Ingen av dem har dock lett till någon större framgång, tyvärr. Men jag är i alla fall glad att jag gjort "jobbet" med ansökningar och fått vara på inte bara den nämnda intervjun utan ytterligare en ganska snart inpå den förra. Gick tyvärr inte vidare i rekryteringen då. Vid intervjun gavs intrycket att jag var överkvalificerad. Så även om jag inte gick vidare så boostade det mitt självförtroende lite..
Den största nyheten nu dock, är att jag nyligen skickat iväg en ansökan till ett jobb jag verkligen vill ha. Två dagar efter att jag skickat in ansökan hörde de av sig och ville genast att jag skulle komma på intervju. Var där i fredags, nervös som tusan. Men det måsta ha gått bra, för nu ska jag träffa dem igen i veckan som kommer.
Det känns verkligen som att jag kan knipa det här jobbet. Det vore oerhört spännande att få det. Men samtidigt som jag befinner mig ett steg närmare så börjar tankarna snurra...
Är det verkligen det här jag vill? Kommer jag verkligen att klara det? Jag börjar tveka på min egen kompetens. Jag skräms upp av allt intensiva arbete som kommer krävas av mig. Jag blir rädd att jag ska förirra mig, förlora balansen i livet och misslyckas totalt. En stor klump i magen infinner sig. Nästan så att jag börjar fundera på att skola om mig till något mer lättsamt. Där de här kraven jag ställer på mig själv och de som kommer att ställas på mig inte är lika höga. Där jag kan slappna av lite mer... Jag börjar tänka att ett jobb i kassa på Ica kanske inte är så dumt ändå. Men samtidigt så... Det är just inledningsfasen som känns läskig. Det skulle vara svårt och läskigt att lära mig vad ett jobb i kassan på Ica kräver och innebär. Men efter några dagar, eller kanske några veckor lär jag vara ganska varm i kläderna och tristressen lär infinna sig. Jag gillar ju ändå utmaningar och omväxling. Så att jag över huvud taget börjar tänka i dessa banor känns lite fånigt. Det jobb som jag sökt för att jag vill ha det lär också föregås med en inlärningsfas där jag stegvis lär mig mer. Och där kommer jag ständigt ställas inför nya saker, nya utmaningar. Det känns överväldigande. Men jag förväntas ju inte kunna allt på en gång heller...
När det kommer till kritan och det kanske visar sig att det är mig de vill ha, kommer jag inte att tacka nej. En sådan möjlihget som jobbet innebär skulle, om jag tackar nej, utgöra ett beslut från min sida där jag väljer att gå åt ett annat håll i livet. Nej, jag är beredd att ge det hela en chans. Förhoppningsvis är jag rätt ute när jag sökt jobbet.
När jag ställer in tanken på att "jag får det här jobbet" börjar så klart en massa andra besvärliga tankar. Vad är jag värd? Det är knepigt att veta vilket löneläge jag har som nyutexaminerad utan erfarenhet inom just den branchen. "Kolla lönestatistik" säger den ena å den andra. Ja, men då vore det bra om det här jobbet och vad det kräver har en tjänstebeteckning som är tillräckligt vanlig så den finns i statistiken. Det gör den inte... Eller visst finns projektledare som är den del i tjänstebeteckningen på annnonsen med i statistiken. Men det är diffust vad för typ av projektledare det syftas på. Inom vilken branch. Å än så vet jag väldigt lite detaljer kring tjänsten. Det jag vet är att oregelbundna arbetstider väntar. Det är inget 9-5:jobb så att säga. Ja, en del dagar är det säkert så. Men andra kommer jag kanske behöva jobba från 7-22, det kan jag inte så noga veta. Hur vägs sådant in i ett löne- och/eller antsällningasavtal? Sen är det det här med förmåner. Det nämndes något om telefon i förbifarten under intervjun. Hur väger jag in det i vad jag vill ha för lön? Jag vet alldelens för lite i vad man ska tänka, elelr snarare hur man ska tänka i en löneförhandling. Å om jag söker svar så är det t.ex. det jag tagit upp här som man ska väga in. Men det står aldrig råd om på vilket sätt eller hur det ska vägas in i vad man vill ha för lön. Det här gör mig oerhört frustrerad. Handfasta råd mottages tacksamt!
Hej gumman och grattis. Du verkar vara populär om de vill träffa dig igen! Och du är ju det! Nu är det ju så här att det kan verka överväldigande och alltför stort att greppa, men du får ju en uppläringstid, och de som antäller dig har ju tittat på ditt cv och ser ju att du klarar av det. Så det är bara att köra. Jag var ju otroligt nervös då jag började på Jokkmokkskolan. Men det gick ju bra. Och jag var ännu mer orolig då jag började på Alstom. Men det gick ju bra. Och sen har jag ju bara hoppat till Sweco, och redan nu då folk vet att mitt projekt här snart är över så har det börjat ramla in förfrågningar om vad jag ska göra nu... Det är ju kul, men det verkar som om det blir Laos i alla fall för Swecos räkning.
Om du ska ha en projektledande ställning så bör din grundlön ligga runt 32-36 kkr per månad tycker jag.
Du börjar med ett högt anspråk och kan då "pruta" lite... :)
Sen löneförmåner: En telefon i dagens läge är en mycket liten löneförmån. Och då ska det finnas en policy om hur man får använda den privat också. Om de bara ersätter tjänstesamtal så tycker jag inte att det är en löneförmån alls. En dator kanske du behöver också, och eventuellt en kamera...
En riktig löneförmån man kan diskutera är antalet semesterdagar. Där har man ju en fast del enligt arbetstidslagen, men en arbetsgivare kan ge dig fler dagar om han vill. Så har du "flytande" arbetstid med ev arbete under helger och sena kvällar så kan du begära fler dagar. Om de ersätter dig med OB-tillägg eller förskjuten arbetstid så kan man ändå tycka att då du ska vara ledig så kan du behöva några extra semesterdagar. Finns det andra saker som arbetsgivaren har i fråga om friskvård tex? Årskort på ett gym tex? Möjlighet att hyra sesterhus i Sverige eller utomlands? De flesta företag har något sånt. Har de inte det så kan du ju tex begära ett årskort på något gym eller liknande. Det är en löneförmån. Har de något bonussystem som kan ge dig en "boostad" lön en gång per år? Det är också en löneförmån. Finns det möjligheter till rabatterade luncher med rikskuponger tex? Billigare eller helt ersatta resor med Taxikurir eller annat taxibolag? Har du personalansvar? Det drar i så fall upp lönen ytterligare. Då SKA du definitivt ligga i övre halvan av de summor jag skrev tidigare.
Finns det möjlighet till rabbaterade mediciner eller fri sjuk och tandvård tex? Har du representationsrätt? Dvs kan du bjuda mamma och pappa på middag på företagets bekostnad då vi kommer och hälsar på??? :) hihihihi. Nej, jag skojade bara men det kan vara en sak som har att göra med om du har budgetansvar. Det här är några saker som jag kommer på så här i all hast, men du kan säkert hitta fler saker. Fråga gärna någon som redan jobbar där. Inte arbetgivarrepresentanten direkt. Man får alltid mer "sanning" ur en som redan arbetar på företaget. Man kan ju också få höra de negativa saker som kan finnas. Och de negativa sakerna kan ju vara sånt som du sedan kan ändra på i din roll. Hoppas du hittar något vettigt i allt jag skrivit. Jag vill bara ge dig en stooooor kram och önska dig lycka till!!! Vi ses den 21 dec.