Grått

Jag måste vara en väderstyrd människa. Det är grått å mulet ute. förmodligen kallt. Å jag känner mig precis likadan. Grå å mulne, å kylig mot omvärlden. Lite bitter kanske. Klockan är ca fyra nu. Å jag vandrar fortfarande omkring här hemma i skitiga pyjamasbyxor å en slängig t-shirt. Tycker allt är tråååååkigt, å orkar inte göra nåt.

Därför har jag heller inte gjort nåt idag. Bara vandrat omkring å tyckt synd om det grå-tråkiga livet. Gett upp med att sätta mig å plugga, då tanken på de ca 1000 sidor jag har att ta igen är alldelens för överväldigande. gav det iofs en chans å tog mig 30 sidor i en bok, Men som sagt. Med det har jag inte kommit långt. Det är en piss i havet.

I stället har jag gjort något mycket vettigare. Inte... Sett på Oprah å målat naglarna. Vet inte varför. För jag vet att mina naglar bara spricker å går sönder utav det. Lika bra att ta bort allt med en gång. Men... jag ids inte. låter det vara..

Med djupa suckar bestämda jag mig ändå för att fixa disken. Det var ju bra i alla fall. men inte det heller särskilt kul.

Så nu väntar jag bara på att nåt bättre ska hända. Att tiden ska gå. Så jag kan klä på mig för att senare möta sambon på mataffären. Min tur att stå för matsedeln i veckan. Å om jag orkade skulle jag i stället för att gnälla på min gråtrista dag, leta recept som inspirerar mig till matlagning. Men icket! Ser redan nu att sura miner kommer att sprida sig från mig när jag granskar hyllorna i mataffären, då ingen inspiration vill infinna sig.

Bittert, jag vet. Å ännu värre så har jag slut toapapper här hemma just nu. Hur glad blir man inte av den upptäckten; när man uppsökt toan i god tro om att det som alltid brukar finnas till förfogande helt plötslig inte gör det. 

Man skulle tro att jag var av bättre humör idag, när hemtenta blev klar å inlämnad igår. Men nåt tycks ha slagit slint. Igår var jag på mycket bätrre humör. Men så var vädret också en aning bättre. Så jag skyller dagens inställning på vädret. kort å gott,  

I horisonten

Har ca 24 timmar på mig. Att skriva klart hemtentan på då vill säga. Jag är förvånansvärt lugn. Lite oroväckande faktiskt. För jag vet inte om det beror på att mitt inre delvis har gett upp av all stress, eller för att jag verkligen känner att mig lugn inför inlämningen. Eller så kanske det beror på att jag börjar ana en strimma av ljus å hopp i den där avlägsna horisonten.

För nu är det inte länge och inte mycket kvar. Det är bara att inse. Denna hemtenta är en av de sista inlämningsuppgifterna jag har denna termin. Efter den återstår bara några enstaka seminarium och två till allvarliga inlämningsuppgifter. Efter det så kan jag känna mig lugn. Nog för att all läsning jag har att göra men hittills inte gjort känns något frustrerande, men... Nu känns det i alla fall som att det kan lösa sig. För med läsningen så kan jag ju göra som en av mina kursare säger när han missat lite i läsningen; "fake it til' you make it". Mycket bra sagt. Å nog går det att liksom glida sig igenom på en del seminarium. Även om det inte är vad jag vanligtvis gör, så känns det skönt att den nödstrategin ändå kan tillämpas då å då. För det är vad jag behöver just nu.

Så med det så kankse det är så. Stressen ger vika till förmån för lugnet. Eller kanske snarare inre harmoni som ger mig välbehövd energi tillbaka. Gissar att solen också har ett finger med i spelet. Ljus, sol och värme. Det är saker som får igång mig efter en mörk och kylig vinterdvala.

Undrar förresten om jag kan ha varit björn i mitt förra liv? Lite lustigt är det att jag känner energin återvända till kroppen då björnarna just vaknat till liv igen.

Så med detta har nedräkningen börjat. Dels på mina 24 timmar. Å dels till maj månad som jag redan nu känner på mig kommer bli en underbar månad. För den 8:e maj är sista inlämningen. Resten av den månaden ska jag gå inspirerande förelänsingar och seminarium enbart en gång i veckan å värma upp inför sommaren med några dagars jobb. utöver det blir det att njuta av ledighet och vila.. Å kanske en å annan grillkväll å något glas vin. Vi får väl se! 

1+1=?

Ungefär så fungerar min skalle just nu. Det blir liksom kortslutning. För jag får inte riktigt ordning på allt. Det är iofs inte samma sjukliga stress som jag kände innan Egyptenresan. Semestern gjorde mycket väl med andra ord. Men när jag kom hem blev det som att få en paj i ansiktet. Jag skrattar lite gott inombords. För paj är gott. Men jag vill helst ha den serverad snyggt på ett fat, inte i ansiktet. Vad jag menar är att det är mycket runt omkring, men det är så där lagomt utmanande och spännande. Och det är då där ekvationen kommer in. För jag vet inte riktigt hur jag ska lösa den.

Jag försöker att stylta upp mina måsten, som består av;

En extra skrivuppgift eftersom jag missade en föreläsning. Aj, inte kul. Men jag har inget val. Den ska vara inne den 16:e.

Till den 16:e ska jag också ha utfört en till inlämningsuppgift. Den går ut på att göra en deltagande observation under 3-4 timmar. Denna skall också skrivas ner och presenteras muntligt samma datum.

Till den 15:e ska jag ha skrivit en synopsis för min tänkte master-uppsats. Den har jag ju börjat på, inte.. Suck.

Det kanske inte låter mycket för världen att göra, men det finns saker som gör tidsaspekten lite problematisk. För till detta kommer ett seminarium i morgon, jobb på onsdag och ytterligare ett seminarium på torsdag. Till detta måste jag givetvis ägna x antal timmar åt inläsning. Ja, då var hela denna vecka full i kalenderna. För sen är det ju påsk och eftersom det väntas besök kan jag nog inte ägna många stunder åt studierna då. På måndag kan jag eventuellt börja tänka på studierna igen. Då kan jag rimligvis börja med min synopsis, eller min extra inlämningsuppgift. sen ska jag jobba på tisdag igen. Onsdag, ja då ska synopsisen in. Aj då. Och torsdag så ska ju två till inlämningsuppgifter in, min extrauppgift och min deltagande observation. Hmmmm? Så när ska jag hinna med att göra dem då?

Enda lösningen är att vara så effektiv som möjligt. Har som tur var redan läst inför seminariet i morgon. Så då kan jag antingen ägna denna kväll åt läsning inför min extrauppgift eller ägna den åt min synopsis. Bara att välja. I morgon förmiddag avlägger jag för deltagande observation. var jag nu ska göra den, det har jag ingen aning om, men nåt ska jag väl komma på! Den avlöser jag sedan med mitt seminarium. Kvällen får ägnas åt läsning inför nästa seminarium och min extrauppgift, liksom kvällen på onsdag. Självaste torsdagen påbörjar jag min synopsis, vilken jag fortsätter med på måndag och tisdag kväll. Det lämnar onsdagen för finslipning av mina inlämningsuppgifter. Det borda jag vl fixa? eller?

Bara att sätta igång.. Med vad var det nu då?

Uppdaterat

Jag har kompletterat föregående inlägg med ytterligare några bilder på High Dam. Tog även med några bilder från den gamla dammen.

Egyptenbilder

Kamelen jag red på. Sööt. Men den lät väldigt konstigt just som när jag skulle ta kort. Haha. Undrar vad den ville säga mig?

Andra kortet här är lite roligt tycker jag. Ett parasoll på en sandstrand längs med vägen utmed kusten. Inget mer. Klockrent!




Detta är ett urval av det "lilla" vi fick serverat i Marsa ALam innan vi begav oss in på den långa bilfärden genom öknen. Detta var inte liiite gott, utan MYCKET!




Lite blandade bilder. Mamma handlar grönt i Aswan. Underbara färger.

Min inköpta ring. Fin va?

Utsikten från Hotell Sara.




Blandade bilder från Nubiska museet i Aswan




Så här ser pappas arbestplats ut, High dam. Den är STOR!

Har kompletterat med ytterligare två bilder på High Dam. Om man tittar riktigt noga så kan man se människorna, som i det närmaste ser ut som myror.

De två bilder som följer efter dessa är bilder från den gamla dammen. Den är mindre. Min inte särskilt liten den heller.




Lite halvdana bilder från Philae sound and light show




På Faluka i Nilens vatten. På först bilden syns katakomberna

Den rike mannens begravningsplats

Old Cataract Hotell, var Agatha Christie satt å skrev.




Bilder från Abu Simbel




På vägen hem från Abu Simbel såg vi naturliga "pyramider.

Mitt i ingenstans står vi, jag å syster. Allt omkring, bara öken.

Så här kan en vattenhägring se ut. Coolt.




Bilder på den trasiga obelisken.




Ytterligare bilder från Phileatemplet. Nu i dagsljus.


En vecka plus

En vecka sen förra inlägget. Å nu sitter jag hemma i vardagsrummet. Blicker förnjsamt ut mot världen utanför mitt fönster. Allt är som vanligt här. Nästan. Skillnaden sen före resan är bar mark, och solljuset som värmer. Precis den värld jag ville komma tillbaka till. Sommaren är nära. Jippi!

Funderar tillbaka på semestern somv arit. Den har varit underbart. Å sens enaste jag srev har det hunnits med en hel del saker.

En av dem var Falukan på Nilen. Det var en härlig tur där vi lugnt å stilla njöt av fläktande vindar medan båten sakta zick-zackade fram å tillbaka. Bjöds på en varm och söt kopp te, samtidigt som vi fick en härlig sightseeing. Vi såg från båten gamla nubiska katakomber, och en magnifik begravningsbyggnad uppförd till nån rik snubbe, jag inte minns namnet på. Typiskt! Man ahr tidigare kunnat besöka denna begravningsplats, med när mannens fru dog så stängdes platsen för besök. Må de vila... Sen kunde vi även beskåda hotellet Old Cataract där självaste Agatha Christie satt å skrev boken Döden på Nilen. Om den nu hette så, vad vet jag. Dessutom kunde man längs med klippor se ristade hieroglyfer. Jag kunde inte låta bli att föreställa mig när någon stod å ristade i just den klippan. Vem var det, hur var dennes liv, å vad vill det berättas om med just de hieroglyferna? Spännande. Efter denna båttur var vi alla hungriga. Vi trsakade vidare till McDonalds (ja, de har det där), å käkade där.

Vi begav oss sedan hemåt. Bara för att vända i princip. Vi hade nämligen bestämt oss för att åka ut till hotell Mövenpick som ligger på en ö för att käka glass. Men innan det blev av var en visit till trafikkontoret, eller vad det nu var nödvändig. Det för att vi skulle med en caravanen till Abu Simbel som gick tre på morgonen. Men i stället för att hela familje skulle tfängas där stannade vi systrar till på en restaurang å drack ett glas vin medan föräldrarna tålmodigt fick sköta det viktiga. Stackarna!

Nåja. Abu Simbel som sagt. Vi begav oss hemifrån ca tre på morgonen. Åkte till mötesplatsen varifrån alla bilar sedan skulle avgå i caravan mot ABu Simbel. Å om du tror du vet vad en caravan innebär,d är alla åker i samlad trupp då tror du fel. För här innebar det att alla startar samtidigt, å sen är det en tävling genom öknen om vem som kommer först!! Japp! Vilka galningar de är i trafiken alltså. Hlet otroligt. Nåja. Abum Simbel var magnifikt. Det består av två tempel. Båda har de flyttats från sina orginalplats, som annars skulle ligga flera meter under ytan. Fyra år förtår jag att det ska ha tagit att flytta templen. Ett jobb som jag inte ens kan förstå som möjligt. Men det är roligt att templen finns kvar för eftervärlden. De var en magnifik syn, som är obeskrivbar. Det går inte att förså hur stora de var å vilken känsla det var att befinna sig där. Helt otroligt med alla hieroglyfer, alla bilder. Från golv till tak. Ja till å med i taket genom hela tempelt som var otroligt djupt och med flera olika rum. Fullt! Totalspäckat. Vilket arbete som ligger bakom alltså. Obegripligt. Det kändes iofs inte lika levande som den sound and lightshow som var på Phileatemplet, men jag har hört att Abu Simbels sound and light.show ska vara snäppet bättre än Philae! Väl hemma igen från Abu SImbel så for hela familjen till Sara hotell för en slapp dag i solen.

I lördags var jag å Ida å tittade på den ofrädiga obelisken. Det var coolt, även om en trasig sten inte kan tyckas särskilt intressant. Men med historien bakom blir det desto intressantare. För de "gamla egyptierna" använda handkraft till att få fram dessa gigantiska obelisker. Mödosamt malde man ner berget för att få fram, det man önskade. Som denna obelisk. Där man slipat ner berget tills dess man får ett slätt och rakt avlångt stenblock. Hur långt id tog inte det ´jobbet? Å hur lyckades de egentligen få det så rakt? Å hur fick man lös obelisken när man till slut hade tre av fyra sidor klar? Hur skilde man obelisken från beget? No idea!? Hur som helst så ska denna obelisk olyckligtvi åsmakat sig en spricka, varför man övergav med att arbeta med den. I efterhand ska också romarna varit på obelisken å försökt språnga (?) loss den, elelr bort den kanske? Därför har den idag ett antal fler sprickor... 

Så mycket mer gjordes inte denna dag. Inte förutom att vi åt en otrolig middag som mamma komponerat, samt drack Sangria som Nina blandat i hop. Det följdes av Singstar somh ela familjen deltog i. Vi skrattade så vi grät. Underbar familj jag har.... hihi

Sen söndag. Som sista sightseeing tog vi ytterligare en tur till Philea-templet. Nu på dagen. Det var kul. Nu fick man tillfälle att fota allt som mna missat på sound and light-show. Vanligtvis så går turister med guider som de åker till templet med. Men vi gick där för oss själva. Tids nog fick mamma en massa vakter, med sig, som kom att bli våra personliga tempelguider. Det var kul, eftersom vi då fick gå på och fick se ställen som man annars inte får vara på. Hehe!! Lite läskigt dock med vakterna som obekymrat bär omkring på sina pickadoller. 

Dagen avslutades med att äta ute på en restaurang, med familjen. Det var min å Idas sista dag i Aswan. Efter maten tog vi en snabb tur på soken för att inhandla lite presenter å souvenirer. Jag är inte riktigt en storhandlare, men inpulsköpte ändå en märkeskopia till resväska. Jag resonerade så att jag ändå behövde en, eftersom jag för tillfället använde var trasig (om än den kunde lagas). Dessutom så är det omöjligt att hitta resväskor till samma pris i Sverige. Då för man tömma plånboken. Som, sagt, så slog jag till. Sen kunde jag inte hålla mig ifrån kryddorna. Köpte mig några vaniljstänger, saffran och hibiskuste. Sen fann jag två vackra sjalar som jag nu gladeligen slänger runt halsen när jag går utanför dörren.

 Fem på morgonen åkta jag å Ida med Ibbe som chaufför hela vägen till Hurghada igen. Denna gång blev det som tur var ingen 12-timmars resa. Det tog "bara" sju timmar. Var framme vid vårt hotell, samma som vi lämnade vid lunchtid ungefär. Roligt att de minns oss, den galna familjen Forsgren, från hotellet. De hade ordnat med ett bra rum. Havsutsikt å allt. Även om aircon inte funkade så var det perfekt. Nog för att jag hade min värsta mardröm ever nånsin i det rummet. men det är över nu och jag överlevde i alla fall. Ja, nog om det. Vi spenderade vår sista dag i Egypten på stranden. Det var härligt. Sen åt vi ännu en gång på den italienska restaurangen i anslutning till hotellet. Kunde dessutom konstatera att antalet turister ökat frekvent sen vi var där sen sist. Å av dem var övervägande delen svenskar. Det känns alltid lite speciellt att höra svenska röster igen, när man inte hört några på ett bra tag. var ganska trött på kvällen, så vi somnade tidigt.

I måndags var det alltså hemresa. Vaknade, åt frukost, packade det sista. Allt i lung takt. Hotellet bar ut våra väskaor, fixade med taxi, å förhnaldade taxi-priset. Sen bar det iväg till flygplatsen. Vi var där tidigt. Kankse lite för tidigt. Redan kvart över elva var vi klara med incheckning mm, å planet skulle gå kvart i tre. Nåja, man kan aldrig veta så säkert hur lång tid saker å ting tar i Egypten. Vi fick några lugna timmar framför oss. Klev på planet i ganska god tid. Till å med så god att vi kunde lyfta före utsatt tid. hela flygresan gick smidigt å fort, å vi landade nästan en timme före utsatt tid hemma i Sverige.

Snipp snapp snut så var resan slut. Men jag har redan hunnit boka nästa resa mot nya äventyr, som går av staplen den 28 juli. Längtar redan dit. Men nu när jag är hemma, ska jag passa på att njuta lite.. För borta är bra, men hemma är nog ändå alltid bäst.